Nasiona czarnuszki są w stanie zaskoczyć, gdy idzie o właściwości pozytywne dla zdrowia. Używa się jej przede wszystkim w kuchni, ale także w kosmetyce. Warto przekonać się, jakie cenne elementów możemy z niej pozyskać i jakie dolegliwości zwalcza.
Czym tak naprawdę wyróżnia się czarnuszka
Numerem jeden wśród dodatków kuchni dietetycznej wciąż pozostaje właśnie olej z czarnuszki. Wyróżnia go lekko gorzkawy smak, jednak warto włączyć go do diety . Powiększenie jadłospisu o malutkie smoliste ziarenka wiąże się z mnóstwem korzyści. Dobroczynne oleje z czarnuszki są do kupienia od ręki – możemy je znaleźć w sklepach internetowych z artykułami eko oraz w aptekach. Sprawdzone artykuły oferuje Marek Skoczylas – producent wysokiej jakości dodatków i żywności o naturalnym oddziaływaniu na organizm.
Kiedy najlepiej wykorzystywać olej z czarnuszki? Produkt wspomaga organizm przy problemach z trawieniem, aczkolwiek dobrze oddziałuje także na zdrowie naskórka. Przy wrzodach żołądka powinien być jednym z pierwszych produktów wspierających. Zawiera olejek eteryczny o niezwykłych właściwościach. Najlepiej stosować produkty tłoczone na zimno, gdyż zachowują zdecydowanie więcej dobroczynnych elementów prozdrowotnych i witamin oraz wartości odżywczych. Powinno się wykorzystywać go również w czasie infekcji gardła i w przypadkach uczuleń.
Olej czarnuszkowy – z jakiego powodu?
Olej jest naturalnym sposobem radzenia sobie z katarem siennym – nie generuje możliwości pojawienia się dolegliwych zjawisk generowanych przez środki antyhistaminowe. Stosuje się go jako pomoc dla układu oddechowego w zapaleniu oskrzeli. Przywoływane olejki eteryczne powodują, że skurczone tkanki oskrzeli rozprężają się i pracują z dawną mocą. Ponadto wydzielina zalegająca układ oddechowy zostaje prędzej zneutralizowana.
Niezależnie od tego olej czarnuszkowy sprawdza się w przeciwdziałaniu kłopotom z trawieniem. Działa wyciszająco przy wrzodach żołądka, refluksie, wrzodach dwunastnicy i zatruciach układu pokarmowego. Regularne przyjmowanie tego płynnego skarbu zagwarantuje, że układ trawienny będzie zabezpieczony przed groźną formą jednokomórkowca – helicobacter pylori. Trzeba wspomnieć również o wsparciu dla wątroby.